Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

   Μια ακόμη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της, αφήνοντας πίσω της μια αναπόφευκτη και αναμενόμενη αίσθηση κόπωσης που όμως την απαλύνουν και την επιβραβεύουν οι όμορφες αναμνήσεις, οι νέες εμπειρίες και γνώσεις και οι πλούσιοι καρποί της δημιουργικής δουλειάς και συνεργασίας. Αυτό το πνεύμα της αρμονικής και εποικοδομητικής συνεργασίας φάνηκε και στο φετινό  πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου, με τον τίτλο «Φιλοζωία: Αγαπώ και προστατεύω τα ζώα – Τα ζώα μού δίνουν μαθήματα απεριόριστης αγάπης και αφοσίωσης». Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού οι μαθητές και  καθηγητές δούλεψαν από κοινού, προβληματίστηκαν,  αντάλλαξαν απόψεις και σκέψεις γύρω από μια ποικιλία θεμάτων, όπως για παράδειγμα τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τις κλιματικές που απειλούν την ισορροπία του οικοσυστήματος, τα απειλούμενα είδη, το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και τη συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στα ζώα.

Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, οι μαθητές διερεύνησαν το θέμα των απειλούμενων ειδών του ζωικού βασιλείου. Η έρευνά τους κινήθηκε σε δυο κατευθύνσεις: Αρχικά αναζήτησαν πληροφορίες για τα είδη που τελούν υπό εξαφάνιση σε παγκόσμια κλίμακα. Στη συνέχεια εστίασαν στα απειλούμενα είδη της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συλλογής και ανάλυσης των πληροφοριών,η ομάδα συζήτησε τα συμπεράσματα της, ενώ τα πορίσματα της έρευνάς της τα συγκέντρωσε, τα επεξεργάστηκε και συνέταξε σχετικά κείμενα. Παράλληλα δημιούργησε βίντεο και κολάζ.

  • Ουσιαστικά η μελέτη τους ήρθε να επαληθεύσει τη θλιβερή και δυσοίωνη πραγματικότητα που ήδη γνώριζαν. Ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να κομπάζει πως με τη συνδρομή της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης έχει δαμάσει τη φύση, του διαφεύγει μια αδιαφιλονίκητη αλήθεια. Η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου δεν αναιρεί το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι άρρηκτα εξαρτώμενος από το φυσικό περιβάλλον και μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή, ουσιαστικά προδιαγράφει και το δικό τέλος. Όμως η υπεροψία και η απληστία που τον χαρακτηρίζουν, καθορίζουν και τη συμπεριφορά του απέναντι στη φύση, με τραγικό αποτέλεσμα τη μεθοδική και ραγδαία καταστροφή της. Οι αρμόδιοι φορείς και επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι μέσα στις προσεχείς δεκαετίες έως και ένα εκατομμύριο είδη πανίδας και χλωρίδας θα απειληθούν με εξαφάνιση. Για αυτό κρίνεται επιτακτική, η άμεση και έγκαιρη λήψη μέτρων, πριν ο πλανήτης οδηγηθεί σε μια μη αναστρέψιμη πορεία προς τον όλεθρο.

Δείτε το κείμενο “Τα ζώα του πλανήτη εκπέμπουν S.O.S” εδώ

Δείτε το κείμενο “Απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα” εδώ

“Τα ζώα του πλανήτη εκπέμπουν S.O.S”  βίντεο

 “Απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα”   βίντεο

Δημιουργία κολλάζ

  Η αφίσα του Προγράμματος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *