Έκθεση ζωγραφικής «από τον Παρθένη στον Μόραλη»

Στην πόλη μας, και συγκεκριμένα στο αρχοντικό – πρώην οικία Τσαλόπουλου, το χρονικό διάστημα από Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 24 Μαρτίου, φιλοξενήθηκε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές εκθέσεις των τελευταίων ετών. Για τη διοργάνωση της έκθεσης, που έφερε τον τίτλο «Αριστουργήματα της ελληνικής ζωγραφικής του 20ου  αιώνα από τον Παρθένη στον Μόραλη», συνέπραξαν ο Δήμος Κατερίνης, η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), ενώ την επιμέλειά της ανέλαβε ο Μάνος Στεφανίδης, Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί στις 14 Μαρτίου τον υπέροχο χώρο του αρχοντικού και να θαυμάσει από κοντά τα 44 έργα απαράμιλλης ομορφιάς και εικαστικής αξίας της έκθεσης.

 

6-3-2019, Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Η 6η  Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Οι όροι «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) και  θυματοποίηση (victimization), αναφέρονται στην άσκηση απρόκλητης, εσκεμμένης, συστηματικής και επαναλαμβανόμενης βίας και επιθετικής συμπεριφοράς που στοχεύει στην καταδυνάστευση και στην πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας  και φέτος το σχολείο μας υλοποίησε μια σειρά από δράσεις οι οποίες έδωσαν το έναυσμα, ώστε οι μαθητές και οι διδάσκοντες να προβληματιστούν, να ευαισθητοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Προηγήθηκε μια σύντομη παρουσίαση και ακολούθησε η καταγραφή από τους μαθητές των μορφών του σχολικού εκφοβισμού, ενώ πραγματοποιήθηκαν βιωματικές ασκήσεις για την κατανόηση των ρόλων του θύτη, του θύματος και των παρατηρητών και συζήτηση σχετικά με την πρόληψη της σχολικής βίας με έμφαση στη γλώσσα του σώματος ( ” Ποντικάκια, Τέρατα, Αποφασιστικοί”). Τέλος οι μαθητές μας δημιούργησαν μια αφίσα και σελιδοδείκτες, επιδιώκοντας να προωθήσουν το δικό τους μήνυμα, για αλληλεγγύη, δημιουργική συνεργασία και αρμονική συνύπαρξη. Υπεύθυνες ήταν οι καθηγήτριες του σχολείου μας και  μέλη του ΟΔΠ, Καραβίδα Ξανθίππη- Μυρωτή Σοφία.

Έκθεση ζωγραφικής «Μια Περιφέρεια, πολλές ομορφιές»

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, το σχολείο μας επισκέφτηκε την έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Μια Περιφέρεια, πολλές ομορφιές», στην Αστική Σχολή Κατερίνης. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος της έκθεσης ήταν η ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής μας.

Το σχολείο μας στην Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης

 

Την απολαυστική κομεντί του Άγγλου σκηνοθέτη Κεν Λόουτς, «Αναζητώντας τον Έρικ», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας. Η προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κατερίνης, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου.

Ο ήρωας της ταινίας είναι ο Έρικ, ένας μεσήλικος ταχυδρόμος, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος  περνά μια βαθιά ψυχολογική κρίση. Μέχρι που «εμφανίζεται» ο πρώην άσος της ομάδας του, Ερίκ Καντονά, ο οποίος τον καθοδηγεί και τον συμβουλεύει στις δοκιμασίες της ζωής του. Με το γνωστό δηκτικό και ευφυές χιούμορ του, ο σκηνοθέτης αναδεικνύει στην ταινία του σπουδαία και ελπιδοφόρα μηνύματα και αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της φιλίας, της αγάπης και της συλλογικής δράσης.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Για  4η χρονιά το σχολείο μας  ήταν υποστηρικτής  στον εορτασμό  της  ημέρας  ασφαλούς  διαδικτύου.  Με υλικό του  Ελληνικού  Κέντρου  Ασφαλούς  Διαδικτύου  ενημερώθηκαν  οι μαθητές μας από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κ. Μυρωτή Σοφία.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως!

Από το 2014, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προάγει όχι μόνο το ασφαλές Διαδίκτυο αλλά τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, στο οποίο όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα παιδιά και οι νέοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των κηδεμόνων τους μπορούν να αναλάβουν τον δικό τους ρόλο στην δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου με το να είναι ευγενικοί, να σέβονται τους άλλους, να προστατεύουν τη διαδικτυακή φήμη -τη δική τους και των άλλων- και να αναζητούν θετικές, δημιουργικές ευκαιρίες. Επίσης, είναι σημαντικό να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των αρνητικών πτυχών του Διαδικτύου, παίρνοντας ενεργή θέση κατά του εκφοβισμού και κάθε είδους απαράδεκτης (διαδικτυακής) συμπεριφοράς, και να αναφέρουν ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

  • Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
  • Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr/), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

       

Τη Βεβαίωση Υποστηρικτή Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 μπορείτε να την δείτε εδώ: ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ.M.S

Χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: Ασφαλές Διαδίκτυο