Έγγραφο με Οδηγίες για την εξ΄ αποστάσεως επικοινωνία των Συλλόγων Διδασκόντων με τους γονείς και τις μαθήτριες/τές των σχολείων

 Υπογράφει ο Οργανωτικός Συντονιστής του 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Γραίκος
Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που περνάει η χώρα μας αλλά και όλος ο πλανήτης από την πανδημία του κορονοϊού επιβάλλουν σε μας τις/τους εκπαιδευτικούς όχι μόνο να διατηρήσουμε την προσωπική μας ισορροπία, αλλά και να λειτουργήσουμε ως «υγιείς φορείς αισιοδοξίας, αξιοπρέπειας και αναστοχασμού».
Η αισιοδοξία δεν αφορά την ανέμελη ανταλλαγή ευτράπελων μηνυμάτων, αλλά τη σταθερή και βάσιμη πίστη σε ένα καλύτερο αύριο. Η αξιοπρέπεια σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από την κοινωνία στις φοβικές αντιδράσεις. Αποδοκιμάζουμε τις συμπεριφορές καταναλωτικής βουλιμίας, αδειάσματος των ραφιών του Super Market και λειτουργούμε ως θετικό πρότυπο στην κοινωνία.
Ο αναστοχασμός έχει να κάνει με τη βαθιά αυτοκριτική για τους παλαιότερους και για τους νέους ρόλους μας που ενδεχομένως θα κληθούμε να παίξουμε. Πάντα, στις κρίσιμες στιγμές η/ο Εκπαιδευτικός είναι η/ο πρωτοπόρος και η ελπίδα της κοινωνίας.
Είμαι σίγουρος ότι με τις σκέψεις μου αυτές δεν «κομίζω γλαύκαν εις Αθήνας». Τα αναφέρω όλα αυτά για να τα υπενθυμίσω πρώτα στον εαυτό μου και στη συνέχεια να τα υπενθυμίσω και σε εσάς που νομίζω ότι ήδη τα έχετε σκεφτεί πριν από εμένα.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της εκπαιδευτικής μας ιδιότητας νομίζω ότι θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε το πολύτιμο και συνταγματικό κατοχυρωμένο αγαθό της μόρφωσης να συνεχίσει να είναι προσπελάσιμο από όλους/ες, ορθώνοντας φράγμα στις φοβικές συμπεριφορές και στα σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα.
Προτείνω στους Συλλόγους Διδασκόντων να μελετήσουν τις όποιες δυνατότητες έχουν στην εξ΄ αποστάσεως επικοινωνία με τα παιδιά και τους γονείς των τάξεών τους σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής 5.

Σε πρακτικότερο επίπεδο θα πρότεινα τα εξής:

(α) Πέραν των τυπικών καθηκόντων που έχουν ήδη διεκπεραιώσει οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων (αποστολή e-mails γονέων, τριμελείς επιτροπές κ.ά.) θα πρότεινα τα σχολεία να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με τους γονείς χρησιμοποιώντας τις σχολικές ιστοσελίδες ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μια ενημερωτική, συμβουλευτική και ενημερωτική επιστολή μέσω e-mail από τις/τους Διευθύντριες/ντές προς τους γονείς είναι πολύ σημαντική.

(β) Άμεση επικοινωνία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων και ενημέρωσή τους για τα νέα δεδομένα. Σύγκλιση έκτακτου Σχολικού Συμβουλίου, το οποίο μπορεί να γίνει με τη χρήση εξ΄ αποστάσεως α-σύγχρονης επικοινωνίας. Η/Ο Διευθύντρια/ντής του σχολείου θα συντάξει ένα προσχέδιο πρακτικού, στο οποίο θα αναφέρονται τα νέα εκπαιδευτικά δεδομένα και η απόφαση για τη χρήση έκτακτων εξ΄ αποστάσεως μεθόδων διδασκαλίας. Στη συνέχεια το κείμενο θα τεθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση μέσω e-mails για να συμφωνηθεί η τελική διατύπωση.

(γ) Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να βρει τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά της τάξης του. Χρησιμοποιώ σκόπιμα τον όρο «επικοινωνία» κι όχι τον όρο «μαθήματα». Σε πρώτη φάση τα εξ΄ αποστάσεως μαθήματα δεν είναι εύκολα και ίσως ανέφικτα με τις υπάρχουσες υποδομές και θα φαίνονται βουνό σε όσες/ους δεν έχουν τη σχετική τεχνογνωσία. Ωστόσο, η «επικοινωνία» είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και απόλυτα αναγκαία, τόσο στο επίπεδο της απλής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γονείς και τα παιδιά, όσο και σε πιο επεξεργασμένο επίπεδο, όπως η αποστολή εκπαιδευτικού υλικού με α-σύγχρονες μεθόδους. Μπορούμε για παράδειγμα να οργανώσουμε μια ομάδα ηλεκτρονικών επαφών με τα e-mail των γονιών των μαθητριών/τών της τάξης μας και να αποστέλλουμε μέσω e-mail κάποιο απλό εκπαιδευτικό υλικό, όπως φύλλα ασκήσεων για τα διδακτικά αντικείμενα (Μαθηματικά, Γλώσσα κ.ά.) αντιγράφοντας ακόμα και τις ασκήσεις από τα Τετράδια Εργασιών που δεν κάναμε κ.λπ.

Και όχι μόνο αυτό. Δεν θέλουμε να εργαλειοποιήσουμε τη μάθηση σε ασκήσεις μόνο. Μπορούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών και να προκαλέσουμε τη δημιουργικότητά τους με πολλούς άλλους τρόπους, όπως:

  • Αποστέλλοντας κάποιο από τα πολλά εκπαιδευτικά videoπου υπάρχουν για όλες τις τάξεις στο ψηφιακό αποθετήριο του «Φωτόδενδρου» http://photodentro.edu.gr/aggregator/
  • Να προτείνουμε την ανάγνωση κάποιου λογοτεχνικού κειμένου από τα «Ανθολόγια» με την παράλληλη πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων του βιβλίου του μαθητή ή των προτεινόμενων από το βιβλίο του δασκάλου.
  • Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να γράψουν ένα αφηγηματικό κείμενο παρακολουθώντας ένα ευχάριστο videoclip ακόμα και της pop μουσικής αποστέλλοντας το σχετικό link από το youtube.
  • Να παροτρύνουμε τα τα παιδιά να φωτογραφίσουν το φυσικό ή το αστικό τους περιβάλλον βγαίνοντας στην αυλή ή στο μπαλκόνι του σπιτιού τους ή κάνοντας μια βόλτα με τους γονείς του στη θάλασσα ή το βουνό.
  • Να οργανώσουμε το blog της τάξης ως εργαλείο επικοινωνίας και ανάρτησης των εργασιών τους.
  • Γενικά οτιδήποτε μπορούμε να σκεφτούμε ως «δημιουργική δραστηριότητα» που έχει νόημα για τα παιδιά και θα τα κινητοποιήσει να μην ασχολούνται μόνο μετά κινητά τους ή να χάνουν τον χρόνο τους άσκοπα.

(δ) Σε κάθε σχολείο με την ευθύνη της/του Διευθύντριας/ντή μπορεί να οργανωθεί ηλεκτρονικό αποθετήριο με το εκπαιδευτικό υλικό (ασκήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δημιουργικές εργασίες κ.α.) που θα ετοιμάσουν οι εκπαιδευτικοί το οποίο μπορεί να διαχέεται σε όλες τις τάξεις.

(ε) Οι Σύλλογοι Διδασκόντων και όλες/οι μας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε και καταστάσεις ακόμα πιο δύσκολες τις οποίες απευχόμαστε, αλλά ενδεχομένως να μην μπορούμε να τις αποφύγουμε, όπως τη διαχείριση καταστάσεων πένθους (παπούδες, γιαγιάδες των παιδιών της τάξης μας κ.ά.). Θα πρέπει να οργανώσουμε την ενδοσχολική μας επικοινωνία στέρεα και αποτελεσματικά για όλα τα δύσκολα που ίσως προκύψουν.

Είναι περιττό να επισημάνω, ότι για όλα τα ανωτέρω είμαι στη διάθεσή σας, τόσο ως προς την ανταλλαγή ιδεών τις οποίες μπορώ στη συνέχεια να κοινοποιώ και στην κοινότητά μας, όσο και σε πρακτικές βοήθειες (οργάνωση και τεχνογνωσία της επικοινωνίας με τα παιδιά κ.ά.). Σας ενημερώνω ότι έχω ήδη εμπειρία από αντίστοιχες εκπαιδευτικές πρακτικές στην εξ αποστάσεως επικοινωνία με μαθητές και σύντομα θα ξεκινήσουμε σε πειραματικό επίπεδο την επικοινωνία με συγκριμένη σχολική τάξη σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

Οι εμπειρίες όλων είναι χρήσιμες ιδιαίτερα στις αχαρτογράφητες εκπαιδευτικές –κι όχι μόνο— καταστάσεις που ζούμε και δυστυχώς θα συνεχίσουμε να ζούμε για απρόβλεπτο χρονικό διάστημα.

Παραμείνετε αισιόδοξοι με πνευματική και σωματική ισορροπία. Δείτε εδώ και νέες οδηγίες του Οργανωτικού Συντονιστή.

Παροχή προσωπικών λογαριασμών στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας – Η διαδικασία απόκτησης κωδικών

Παροχή προσωπικών λογαριασμών στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Για τη διασύνδεση των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ένα ασφαλές δίκτυο και την παροχή ποιοτικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε αυτούς, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων λειτουργεί και εξελίσσει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (www.sch.gr).

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων λαμβάνοντας υπόψη του την ανάγκη για:
 την προσωποποιημένη πρόσβαση των μαθητών/μαθητριών σε περιβάλλοντα σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης που παρέχονται από το Υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων και από εποπτευόμενους φορείς του,
 την ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υποστήριξης των εκπαιδευτικών μεθόδων με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, διδασκαλίας και συνεργασίας,
 την εξοικείωση των μαθητών με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, στο πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται στο σχολείο,
 την πρόσβαση των μαθητών στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, οι οποίες παρέχονται με απολύτως ασφαλή τρόπο και σε ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο με πλήρη προστασία της ιδιωτικότητας των μαθητών, 
υλοποίησε μία νέα ευέλικτη διαδικασία παροχής λογαριασμών πρόσβασης (μαθητικούς λογαριασμούς) στους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη χρήση των υπηρεσιών του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.
Με τους μαθητικούς λογαριασμούς παρέχεται η πρόσβαση των μαθητών σε ένα σύνολο υπηρεσιών του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, όπως η ηλεκτρονική αλληλογραφία, η τηλεκπαίδευση, τα ιστολόγια, οι κοινότητες αλλά και σε άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
1. Εγγραφή και δημιουργία μαθητικών λογαριασμών στο ΠΣΔ για τους μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Για όλους τους μαθητές/μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργεί μία νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία δημιουργίας μαθητικών λογαριασμών ΠΣΔ με ευθύνη του κηδεμόνα, η οποία υλοποιείται με τα παρακάτω βήματα:
1. Η εγγραφή γίνεται από τον κηδεμόνα κάθε μαθητή/μαθήτριας μέσω της εφαρμογής εγγραφής που βρίσκεται στη διεύθυνση https://register.sch.gr/students/.
2. Για την εγγραφή απαιτείται από τον κηδεμόνα: (α) η χρήση ηλεκτρονικής συσκευής με πρόσβαση στο Διαδίκτυο και (β) να διαθέτει κινητό τηλέφωνο και προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας (email).
3. Η εφαρμογή εγγραφής αρχικά εμφανίζει εισαγωγική σελίδα, με χρήσιμες πληροφορίες για τον μαθητή και τον κηδεμόνα του.
4. Ο κηδεμόνας εφόσον το επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει με την εγγραφή με το κατάλληλο πλήκτρο που υπάρχει στο τέλος της σελίδας και το οποίο οδηγεί στη φόρμα εγγραφής.
5. Στη φόρμα εγγραφής θα πρέπει:
i. Όλα τα πεδία να συμπληρωθούν ακριβώς όπως αναγράφονται σε έλεγχο προόδου του/της μαθητή/μαθήτριας που έχει λάβει πρόσφατα από το σχολείο.
ii. Η συμπλήρωση όλων των πεδίων είναι υποχρεωτική.
iii. Τα πεδία email κηδεμόνα και κινητό τηλέφωνο κηδεμόνα συμπληρώνονται με σκοπό την εύκολη ανάκτηση των στοιχείων του λογαριασμού (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) από τον κάτοχό του.
6. Αφού ο κηδεμόνας διαβάσει τους Όρους Χρήσης και τη Δήλωση Εχεμύθειας μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή της φόρμας για τη δημιουργία του μαθητικού λογαριασμού.
7. Η ορθότητα των στοιχείων μαθητή/μαθήτριας επιβεβαιώνεται από το σύστημα mySchool και δημιουργείται ο λογαριασμός.
8. Με τη δημιουργία του λογαριασμού εμφανίζονται τα στοιχεία πρόσβασης, όνομα χρήστη (username), κωδικός πρόσβασης (password) και e-mail, τα οποία και πρέπει να διατηρήσει ο κηδεμόνας για την πρόσβαση του μαθητή στις υπηρεσίες του ΠΣΔ.
9. Ταυτόχρονα, αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα στην e-mail διεύθυνση του κηδεμόνα με το όνομα χρήστη και χρήσιμες οδηγίες για την ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης σε περίπτωση που ξεχαστεί.
10. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων (βήμα 7) και η δημιουργία του λογαριασμού, ο κηδεμόνας μπορεί να επικοινωνήσει με το σχολείο ώστε να διασταυρώσει την ορθότητα των στοιχείων του/της μαθητή/μαθήτριας. Εναλλακτικά, μπορεί να υποβάλει αίτημα υποστήριξης προς το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο από τη σχετική επιλογή που υπάρχει στην οθόνη της εφαρμογής.
Για την προστασία της ιδιωτικότητας του μαθητή/μαθήτριας το όνομα χρήστη (username) που παράγεται δεν έχει σχέση με τα προσωπικά στοιχεία του μαθητή/μαθήτριας. Τονίζεται ότι η νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία εγγραφής λειτουργεί παράλληλα με την καθιερωμένη διαδικασία διαχείρισης μαθητικών λογαριασμών από την πλευρά του σχολείου και δεν την αντικαθιστά, αλλά την συμπληρώνει ως προς το σκέλος της εγγραφής.
2. Διαχείριση των μαθητικών λογαριασμών
Η καθιερωμένη διαδικασία διαχείρισης μαθητικών λογαριασμών στο ΠΣΔ από την πλευρά του σχολείου εξακολουθεί να ισχύει, για το σύνολο των σχολείων (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Η διαχείριση, δηλαδή η δημιουργία, η τροποποίηση, η διαγραφή μαθητικών λογαριασμών, η εκτύπωση των στοιχείων τους, κλπ, εξακολουθεί να γίνεται από τα σχολεία μέσω διαχειριστικής εφαρμογής1 , από την οποία παρέχονται πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής και διαχείρισης μαθητικών λογαριασμών, για τη διάρκεια ισχύος των λογαριασμών και για τους όρους χρήσης.
Η πρόσβαση στην εφαρμογή επιτρέπεται με τα στοιχεία του επίσημου λογαριασμού του σχολείου στο ΠΣΔ, καθώς επίσης και από τους εκπαιδευτικούς που έχουν οριστεί από τον Δ/ντή του σχολείου ως διαχειριστές με τα προσωπικά τους στοιχεία σύνδεσης τους στο ΠΣΔ.
Η διαχείριση μαθητικών λογαριασμών περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:
 Για τη δημιουργία και γενικότερα για τη διαχείριση μαθητικών λογαριασμών από τον υπεύθυνο κάθε σχολείου χρησιμοποιείται η διαχειριστική εφαρμογή
https://register.sch.gr/students/admins.
 Μέσω αυτής, ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποδίδει δικαιώματα διαχειριστή μαθητικών λογαριασμών σε έναν ή περισσότερους εκπαιδευτικούς του σχολείου (κατά προτίμηση ειδικότητας πληροφορικής).
 Ο διαχειριστής μαθητικών λογαριασμών του σχολείου χρησιμοποιώντας την παραπάνω διαχειριστική εφαρμογή μπορεί να δημιουργήσει και να εκτυπώσει μαθητικούς λογαριασμούς.
 Για τη δημιουργία μαθητικών λογαριασμών το σχολείο θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του κηδεμόνα κάθε μαθητή. Για το σκοπό αυτό στη διαχειριστική εφαρμογή υπάρχει το έντυπο συναίνεσης κηδεμόνα.
 Για την γνωστοποίηση των στοιχείων λογαριασμού στον κηδεμόνα, εφόσον ζητηθούν, μπορεί από τη διεύθυνση του σχολείου να χρησιμοποιηθεί όποιος τρόπος κριθεί κατάλληλος.
Αναλυτικά διατυπωμένοι οι όροι χρήσης, οδηγίες καλής χρήσης, τεχνικές οδηγίες και έντυπα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://register.sch.gr/students/help/.

3. Ενημέρωση των σχολείων, των κηδεμόνων και των μαθητών/μαθητριών
Η ενημέρωση των σχολείων για την παροχή λογαριασμών ΠΣΔ στους μαθητές/μαθήτριες θα γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
 Με την παρούσα εγκύκλιο.
 Με την αποστολή ενημερωτικού μηνύματος με το ίδιο περιεχόμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
 Όλο το υλικό είναι αναρτημένο και δημόσια διαθέσιμο:
(α) https://register.sch.gr/students, και
(β) https://register.sch.gr/students/help/, απ’ όπου μπορούν να τα παραλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί, οι κηδεμόνες και οι μαθητές.

3.Υπηρεσίες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου για τους μαθητές και τις μαθήτριες
Στην πύλη του ΠΣΔ (https://www.sch.gr) έχει αναρτηθεί και ενημερώνεται τακτικά υλικό και σύνδεσμοι:
 με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και συνδέσμους χρήσης του μαθητικού λογαριασμού (https://www.sch.gr/students)
 πληροφορίες για τις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και τον τρόπο αξιοποίησής τους στο εκπαιδευτικό έργο, υπάρχουν στην πύλη του ΠΣΔ και ειδικά στην ιστοσελίδα www.sch.gr/services.
4. Πλαίσιο καλής χρήσης της παρεχόμενης υπηρεσίας
Η ευθύνη διαχείρισης του λογαριασμού και η μη διαρροή των στοιχείων πρόσβασης σε τρίτους αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κατόχου του λογαριασμού, δηλαδή του/της μαθητή/μαθήτριας και του κηδεμόνα του.
Επισημαίνεται ότι οι μαθητικοί λογαριασμοί πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά και μόνο για εκπαιδευτική χρήση και στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κακόβουλη χρήση του λογαριασμού, ο λογαριασμός
απενεργοποιείται ή διαγράφεται μόνιμα.
5. Υποστήριξη μαθητικών λογαριασμών
Η ανάκτηση κωδικού σε περιπτώσεις που απαιτηθεί θα γίνεται αποκλειστικά μέσω email ή μηνύματος σε κινητή συσκευή (SMS) από την ιστοσελίδα https://register.sch.gr/password/.
Ο διαχειριστής του μαθητικού λογαριασμού μπορεί να ορίσει νέο κωδικό πρόσβασης σε κάθε μαθητικό λογαριασμό εφόσον αυτό ζητηθεί από τον κηδεμόνα του μαθητή.
6. Ενημέρωση μαθητών και γονέων

Παρακαλούνται τα σχολεία να ενημερώσουν τους κηδεμόνες μέσω της εφαρμογής mySchool, μέσω των σχολικών ιστοτόπων και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο για το περιεχόμενο της παρούσας εγκυκλίου.

Οδηγίες Υλοποίησης Προγραμμάτων Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

Οδηγίες Υλοποίησης Προγραμμάτων Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ_ΕΞ_ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ_ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ

ΕΟΔΥ Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι _ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

https://eody.gov.gr/

ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

ΕΟΔΥ Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων

στο σπίτι _ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας: Οδηγίες προς τους μαθητές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας σας ενημερώνει για την κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, με την οποία αποφασίζεται η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών στην Ελλάδα, δημοσίων και ιδιωτικών, όλων των βαθμίδων από σήμερα Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 και για τις επόμενες 14 ημέρες ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού.
Παρακαλούνται θερμά οι μαθητές να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθήσουν τα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης του ιού τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω οδηγίες:
Παραμονή κατ’ οίκον – Περιορισμένες μετακινήσεις
· Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
· Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων .
· Τήρηση αποστάσεων, τουλάχιστον 1 μέτρου, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό
· Σε περίπτωση πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
· Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι από το εξωτερικό, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
· Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ)
· Περιορισμός της άμεσης επαφής με ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.
Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.