Επέτειος του Πολυτεχνείου 2022

Επέτειος Πολυτεχνείου: 14 - 17 Νοεμβρίου 1973 - Φωνή Μαλεβιζίου

Με μια πολύ όμορφη και μεστή συναισθημάτων γιορτή που επιμελήθηκε η φιλόλογος του σχολείου, κα Τσίπα Ευδοξία, το σχολείο μας τίμησε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του 1973. Τα κείμενα και ποιήματα που οι μαθητές απέδωσαν με μοναδικό τρόπο, τα τραγούδια που ακούστηκαν και οι εικόνες που προβλήθηκαν αναβίωσαν τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας και τα συγκλονιστικά γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της εξέγερσης των νέων του 73.

« από 10 »

Αγιασμός 2022

Τη Δευτέρα  12 Σεπτεμβρίου, τελέστηκε ο Αγιασμός του Εσπερινού Γυμνασίου και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου για την έναρξη του σχολικού έτους 2022-2023, με  την παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών. Στον αγιασμό πρωτοστάτησε -και αυτή τη χρονιά-ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και  Πλαταμώνος, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο οποίος, μετά το πέρας του Αγιασμού,   απηύθυνε τις ευχές του σε όλη τη σχολική κοινότητα.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν ο νέος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας κ. Μακρής Γεώργιος , ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Εσπερινού ΓΕΛ, κ. Αγγελίδης Ευάγγελος, και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου, κ. Ανέστου Κωνσταντίνα οι οποίοι εξήραν την αξιέπαινη προσπάθεια των μαθητών και ευχήθηκαν μια καλή, απρόσκοπτη και τελεσφόρα σχολική χρονιά, επισημαίνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών τους, πάντα πρόθυμα και αγόγγυστα.

« από 11 »

Μια “συνάντηση” με τους ήρωες του 21

Το σχολείο μας είχε τη χαρά να επισκεφτεί την έκθεση χειροποίητης κούκλας, με θέμα “Ήρωες του 21“, που διοργάνωσε η Εστία Πιερίδων Μουσών, στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης, Εκάβη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Εαρινές Ημέρες Μουσών 2022“. Η διδακτική επίσκεψη στον χώρο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου και πρόσφερε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μια υπέροχη εμπειρία. Η θερμή υποδοχή και η παραστατική ξενάγηση της κ. Νίτσας Ξανθοπούλου, που με μεράκι και αγάπη φιλοτέχνησε τόσο τις κούκλες με τις μορφές γνωστών ηρώων και ηρωίδων της Ελληνικής Επανάστασης όσο και τις παραδοσιακές φορεσιές τους, θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας. Το μαγικό αυτό ταξίδι στο χρόνο μας χάρισε τη δυνατότητα να “συναντήσουμε” αρκετά πρωταγωνιστικά πρόσωπα (γνωστά ή λιγότερο γνωστά) της Εθνικής Εξέγερσης του 1821.

Δευτέρα 01/02/2021 ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια (εκτός των περιοχών αυξημένου κινδύνου)

Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο της επιτήρησης, ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ συνεχίζεται η δια ζώσης λειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων, δομών ειδικής αγωγής.

Αντίστοιχα, για τις περιοχές στο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια. Τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου βρίσκονται (29/01/2021): Δήμος Χαλκιδέων, δήμος Πατρέων, δήμος Νέας Προποντίδας, δήμος Θήρας, Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, περιφέρεια Αττικήςπλην των νησιών του Αργοσαρωνικού. 

Πλατφόρμα Δωρεάν Ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς/μαθητές άνω των 16 ετών

Λειτουργία της Task Force στο ΥΠΑΙΘ και της Πλατφόρμας Δωρεάν Ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς/μαθητές άνω των 16 ετών

Μέριμνα για τη διαχείριση θεμάτων που προκύπτουν από την υγειονομική κρίση

Έγγραφο 9223/ΓΔ4/27-1-2021 (ΑΔΑ: ΨΝ0Α46ΜΤΛΗ-ΧΧΚ) του Υπουργείου Παιδείας

Το ΥΠΑΙΘ ενόψει της επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων υπενθυμίζει ότι Η Ομάδα Συντονισμού Task Force για σχολεία, η οποία συγκροτήθηκε στις αρχές της σχολικής χρονιάς με τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ λειτουργεί στο ΥΠΑΙΘ στα τηλέφωνα 210-3443958 και 210-3443867, καθώς και στο email gengram.2covid19@minedu.gov.gr.

Στόχος της Ομάδας Συντονισμού Task Force για σχολεία είναι η παροχή υποστήριξης στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με θέματα διαχείρισης των υπόπτων κρουσμάτων COVID-19. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει τους υπεύθυνους COVID-19 των σχολικών μονάδων, των Διευθυντών τους και των Διευθυντών Εκπαίδευσης και επίσης, παρέχει πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους Περιφερειακούς Διευθυντές Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και λαμβανομένης υπόψη της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας. Στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές άνω των 16 ετών δίνεται η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19 που εξασφάλισαν τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό, μέσω της ειδικής πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 https://edu.testing.gov.gr/.

Η σύμπραξη των τεσσάρων Υπουργείων στοχεύει στην ευρύτερη παρακολούθηση της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα και την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον.

Καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό, να καταθέσουν αίτηση στην ανωτέρω πλατφόρμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σημειώνεται ότι η επιλογή των αιτούντων θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων τεστ ημερησίως. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα. Ειδικά για τους ανήλικους μαθητές άνω των 16 ετών θα απαιτείται και η συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα για τη συμμετοχή στη διαδικασία. Η συναίνεση μπορεί να διασφαλίζεται με την παρουσία του γονέα στη διαδικασία ή/και με τη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης ότι επιθυμεί το παιδί του να συμμετάσχει στον έλεγχο για COVID-19.

Το έγγραφο: https://www.minedu.gov.gr/news/47644-27-01-21-leitourgia-tis-task-force-sto-ypaith-kai-tis-platformas-dorean-elegxou-covid-19-gia-ekpaideftikoys-mathites-ano-ton-16-eton

Ενημέρωση για τα σχολικά βιβλία Γυμνασίου

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας,  καλούνται οι μαθητές των Γυμνασίων να διατηρήσουν τα βιβλία για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 18-05-2020

Το υπουργείο Παιδείας ετοίμασε 36 ερωτήσεις-απαντήσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, μερικές από τις οποίες δημοσιεύουμε.

1. Γιατί ανοίγουν τα σχολεία; Είναι ασφαλή τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί;

Υπ. Παιδείας: Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού, οι οποίοι σύστησαν με ομόφωνη απόφαση τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, στο πλαίσιο της προοδευτικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, και πάντα λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Όπως επισήμανε και ο κ. Τσιόδρας, τα αντικειμενικά δεδομένα δικαιολογούν την επαναλειτουργία των σχολείων:
• Οι λοιμώξεις παρατηρούνται με πολύ μικρότερη συχνότητα στα παιδιά.
• Τα παιδιά εμφανίζουν στη συντριπτική πλειονότητά τους ηπιότερα συμπτώματα.
• Το ποσοστό παιδιών με σοβαρή νόσο ήταν λιγότερο από το 1%.
• Τα παιδιά μολύνονται κυρίως εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος για τα παιδιά απ’ ότι για τους ενήλικες.
• Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη.
Επιπλέον, διεθνείς μελέτες έχουν καταδείξει τις συνέπειες από τη βίαιη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην εξέλιξη των παιδιών.
Στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης των μέτρων, τα ανοιχτά σχολεία αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της νέας καθημερινότητας.
Επισημαίνουμε ότι ειδική μέριμνα θα ληφθεί για εκπαιδευτικούς και μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ κάθε βήμα θα γίνεται προσεκτικά, θα αξιολογείται και θα επανεξετάζεται, εφόσον χρειαστεί.

3. Τι θα γίνει αν προκύψει νέο κύμα επιδημίας;

Υπ. Παιδείας: Καταρχάς να τονίσουμε ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και ότι βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας. Οι εβδομάδες που μείναμε σπίτι συνέβαλαν σημαντικά στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, κάτι που μας εξασφάλισε πολύτιμο χρόνο για την καλύτερη προετοιμασία της αντιμετώπισής του και για την ταχύτερη επαναφορά στη νέα κανονικότητα. Στην απευκταία περίπτωση νέου κύματος, θα είμαστε, δε, καλύτερα προετοιμασμένοι σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

6. Αν ένας μαθητής νοσήσει τότε θα μπει σε καραντίνα όλο το σχολείο;

Υπ. Παιδείας: Πριν την καθολική αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων το Μάρτιο, κάθε νόσημα ισοδυναμούσε με ταυτόχρονο κλείσιμο της σχολικής μονάδας. Όπως τόνισαν και οι ειδικοί, ωστόσο, οι οδηγίες αλλάζουν ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας. Στο πλαίσιο αυτής της πορείας και στον απόηχο της αποτελεσματικής στρατηγικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση, η περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

8. Τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου, θα λήξουν και αυτά 12 Ιουνίου;

Υπ. Παιδείας: Ναι, το σχολικό έτος για όλες οι τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου θα λήξει στις 12/6, ενώ δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε καμία τάξη.

9. Μάσκες / γάντια / άλλα προληπτικά μέτρα; Ποιος θα αναλάβει το κόστος; Πότε θα εξοπλιστούν τα σχολεία και πώς θα γίνει η συνεχής ροή της προμήθειας;

Υπ. Παιδείας: Το Υπουργείο έχει μεριμνήσει για τον εφοδιασμό των σχολικών μονάδων με αντισηπτικά, τα οποία βρίσκονται ήδη καθοδόν. Επιπλέον, έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για καθαρισμό των σχολείων 2 φορές την ημέρα, ενώ θα αποσταλούν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το ΥΠΑΙΘ αναφορικά με μέτρα προστασίας και προφύλαξης. Η χρήση της μάσκας στο σχολείο είναι προαιρετική.

10. Τι μέτρα έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού;

Υπ. Παιδείας: Όλες οι εκπαιδευτικές δομές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, προβλέπεται διάσπαση των τμημάτων και ανώτατο όριο 15 μαθητών ανά τάξη, 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ τους, συχνός καθαρισμός, προμήθεια αντισηπτικών για το σύνολο των σχολείων της χώρας, χωριστά διαλείμματα, μη λειτουργία των κυλικείων. Επιπλέον, τα σχολεία θα ενημερωθούν με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους κανόνες υγιεινής και τα ατομικά μέτρα προστασίας μέσω εγκυκλίων, βίντεο και καθοδηγητικών τηλεδιασκέψεων με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.


13. Πώς θα βαθμολογηθούν οι μαθητές για να προαχθούν στην επόμενη τάξη;

Υπ. Παιδείας: Θα αξιολογηθούν βάσει βαθμολογίας των τετραμήνων.

14. Γιατί δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για εκπαιδευτικούς και μαθητές, εφόσον θα μένουν για αρκετές ώρες στις μικρές αίθουσες των σχολείων; Δεν θα είναι επικίνδυνο για διασπορά του ιού, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι τα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα ή πολλές φορές μπορεί να είναι ασυμπτωματικά;

Υπ. Παιδείας: Οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής συνιστούν τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές. Βασικός παράγοντας της απόφασής τους ήταν και το γεγονός ότι στο σχολείο η πληθυσμιακή ομάδα είναι συγκεκριμένη, σε αντίθεση με άλλους κλειστούς χώρους στους οποίους η ομάδα αυτά εναλλάσσεται διαρκώς. Επιπλέον, η μη ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας ενδέχεται να εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μη χρήση, ενώ παράλληλα η μάσκα δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και μπορεί να επιφέρει χαλάρωση των υπόλοιπων μέτρων, στα οποία λειτουργεί συμπληρωματικά.

16. Τι ακριβώς θα ισχύσει με τις απουσίες; Πολλές οικογένειες δηλώνουν απρόθυμες να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό; Θα παίρνουν απουσίες οι καθηγητές; Στο τέλος δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες όσων έχουν βεβαίωση; Θα χρειάζεται μόνο μια απλή δήλωση των γονέων για άτομα ευπαθή στην οικογένεια;

Υπ. Παιδείας: Στο σχέδιο που ανακοινώσαμε προβλέπεται η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο να μην επιστρέψουν στα σχολεία, βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα για ύπαρξη ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι ή κάποιου που νοσεί. Προβλέπεται, επομένως, η καταγραφή των απουσιών από τους εκπαιδευτικούς, αλλά με ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο δικαιολόγησής τους, με απλή δήλωση/βεβαίωση γονέα/κηδεμόνα.

17. Αυτό σημαίνει ότι αφήνετε ανοιχτό παράθυρο σε όσους γονείς φοβούνται να μην στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία; Με ποιο κριτήριο θα αποφασίσει ο γονέας αν στείλει το παιδί του στο σχολείο ή όχι;

Υπ. Παιδείας: Παρά το ευέλικτο πλαίσιο δικαιολόγησης απουσιών, οι λόγοι που τις δικαιολογούν είναι συγκεκριμένοι: πρέπει ο μαθητής να ανήκει ή να συνοικεί με άτομο ευπαθούς ομάδας, όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή με άτομο που νοσεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι συμπολίτες μας μπορεί να φοβούνται να κάνουν το πρώτο αυτό βήμα. Η Πολιτεία δείχνει εμπιστοσύνη στους πολίτες και την ατομική ευθύνη του καθενός και της κάθε μίας, αλλά και στους ειδικούς. Στο μέτρο που αφορά το Υπουργείο Παιδείας, διαβεβαιώνουμε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα από τους ειδικούς μέτρα για την προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ θα υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση, άμεση ανταπόκριση σε κάθε εξέλιξη, καθώς και τάχιστη ενημέρωσή τους σχετικά με την πορεία του ιού.


19. Πώς θα προστατεύονται οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν θα μπορούν να κρατούν αποστάσεις και θα πλησιάζουν τους μαθητές. Τι οδηγίες θα τους δώσετε;

Υπ. Παιδείας: Όπως αναφέρθηκε και στη σχετική συνέντευξη τύπου, θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ:
• Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια.
• Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια.
• Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.
• Καρκινοπαθείς υπό ενεργό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
• Μεταμοσχευμένοι ασθενείς.
Επίσης άδεια θα δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως έχουν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας. Περαιτέρω, θα δοθούν πλήρεις οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Παιδείας για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται στις σχολικές μονάδες.

Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας σχολείων – πανεπιστημίων έως τις 10 Μαΐου

Νέα παράταση

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί η ΚΥΑ με την οποία παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, όπως αυτή ρυθμιζόταν στην προηγούμενη ΚΥΑ, έως και τις 10 Μαΐου 2020, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Δωρεάν πρόσβαση από κινητά σε ψηφιακές πλατφόρμες

Πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων (zerorating) από κινητά δίκτυα, σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας

Πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων (zerorating) από κινητά δίκτυα, σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπ. Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία, από την Τετάρτη 8 Απριλίου, έχει εξασφαλίσει η συνεργασία της Νίκης Κεραμέως, του Υπ.Επικρατείας  Κ.Πιερρακάκη, της Υφ. Παιδείας  Σοφίας Ζαχαράκη, και των παρόχων κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας «το τεράστιο έργο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές της χώρας μας διεκπεραιώνεται μέσω των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων που διατίθενται εμπορικά για κάθε νοικοκυριό, με κάλυψη που σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) υπερβαίνει το 99% σε όλη την Επικράτεια».

Πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων (zerorating) από κινητά δίκτυα, σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολείααπό την Τετάρτη 8 Απριλίου, έχει εξασφαλίσει η συνεργασία της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του  Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, και των παρόχων κινητής τηλεφωνίας της χώρας  CosmoteVodafone και Wind.

Το τεράστιο έργο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές της χώρας μας διεκπεραιώνεται μέσω των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων που διατίθενται εμπορικά για κάθε νοικοκυριό, με κάλυψη που σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) υπερβαίνει το 99% σε όλη την Επικράτεια.

Στην προσπάθεια ενδυνάμωσης, στο μέγιστο βαθμό, των τεχνολογικών επιλογών που διατίθενται σε όλους τους πολίτες υπό τις παρούσες συνθήκες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία των συναρμόδιων Υπουργείων και παραχώρησαν πρόσβαση χωρίς χρέωση στις κάτωθι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία:

URL: https://www.sch.gr/

URL: http://eclass.sch.gr

URL: http://blogs.sch.gr

URL: http://lessons.sch.gr

URL: http://mmpres.sch.gr/

URL: sso.sch.gr

URL: https://dschool.edu.gr/

URL: https://e-me.edu.gr

URL: https://4all.e-me.edu.gr

URL: http://ebooks.edu.gr/new/

URL: http://photodentro.edu.gr/aggregator

URL: micro.photodentro.edu.gr

URL: saas.photodentro.edu.gr

URL: aggregation-service.photodentro.edu.gr

URL: http://aesop.iep.edu.gr

URL: http://www.study4exams.gr

URL: https://cisco.webex.com/

URL:https://www.mathainoumestospiti.gov.gr/

Έγγραφο με Οδηγίες για την εξ΄ αποστάσεως επικοινωνία των Συλλόγων Διδασκόντων με τους γονείς και τις μαθήτριες/τές των σχολείων

 Υπογράφει ο Οργανωτικός Συντονιστής του 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Γραίκος
Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που περνάει η χώρα μας αλλά και όλος ο πλανήτης από την πανδημία του κορονοϊού επιβάλλουν σε μας τις/τους εκπαιδευτικούς όχι μόνο να διατηρήσουμε την προσωπική μας ισορροπία, αλλά και να λειτουργήσουμε ως «υγιείς φορείς αισιοδοξίας, αξιοπρέπειας και αναστοχασμού».
Η αισιοδοξία δεν αφορά την ανέμελη ανταλλαγή ευτράπελων μηνυμάτων, αλλά τη σταθερή και βάσιμη πίστη σε ένα καλύτερο αύριο. Η αξιοπρέπεια σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από την κοινωνία στις φοβικές αντιδράσεις. Αποδοκιμάζουμε τις συμπεριφορές καταναλωτικής βουλιμίας, αδειάσματος των ραφιών του Super Market και λειτουργούμε ως θετικό πρότυπο στην κοινωνία.
Ο αναστοχασμός έχει να κάνει με τη βαθιά αυτοκριτική για τους παλαιότερους και για τους νέους ρόλους μας που ενδεχομένως θα κληθούμε να παίξουμε. Πάντα, στις κρίσιμες στιγμές η/ο Εκπαιδευτικός είναι η/ο πρωτοπόρος και η ελπίδα της κοινωνίας.
Είμαι σίγουρος ότι με τις σκέψεις μου αυτές δεν «κομίζω γλαύκαν εις Αθήνας». Τα αναφέρω όλα αυτά για να τα υπενθυμίσω πρώτα στον εαυτό μου και στη συνέχεια να τα υπενθυμίσω και σε εσάς που νομίζω ότι ήδη τα έχετε σκεφτεί πριν από εμένα.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της εκπαιδευτικής μας ιδιότητας νομίζω ότι θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε το πολύτιμο και συνταγματικό κατοχυρωμένο αγαθό της μόρφωσης να συνεχίσει να είναι προσπελάσιμο από όλους/ες, ορθώνοντας φράγμα στις φοβικές συμπεριφορές και στα σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα.
Προτείνω στους Συλλόγους Διδασκόντων να μελετήσουν τις όποιες δυνατότητες έχουν στην εξ΄ αποστάσεως επικοινωνία με τα παιδιά και τους γονείς των τάξεών τους σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής 5.

Σε πρακτικότερο επίπεδο θα πρότεινα τα εξής:

(α) Πέραν των τυπικών καθηκόντων που έχουν ήδη διεκπεραιώσει οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων (αποστολή e-mails γονέων, τριμελείς επιτροπές κ.ά.) θα πρότεινα τα σχολεία να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με τους γονείς χρησιμοποιώντας τις σχολικές ιστοσελίδες ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μια ενημερωτική, συμβουλευτική και ενημερωτική επιστολή μέσω e-mail από τις/τους Διευθύντριες/ντές προς τους γονείς είναι πολύ σημαντική.

(β) Άμεση επικοινωνία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων και ενημέρωσή τους για τα νέα δεδομένα. Σύγκλιση έκτακτου Σχολικού Συμβουλίου, το οποίο μπορεί να γίνει με τη χρήση εξ΄ αποστάσεως α-σύγχρονης επικοινωνίας. Η/Ο Διευθύντρια/ντής του σχολείου θα συντάξει ένα προσχέδιο πρακτικού, στο οποίο θα αναφέρονται τα νέα εκπαιδευτικά δεδομένα και η απόφαση για τη χρήση έκτακτων εξ΄ αποστάσεως μεθόδων διδασκαλίας. Στη συνέχεια το κείμενο θα τεθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση μέσω e-mails για να συμφωνηθεί η τελική διατύπωση.

(γ) Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να βρει τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά της τάξης του. Χρησιμοποιώ σκόπιμα τον όρο «επικοινωνία» κι όχι τον όρο «μαθήματα». Σε πρώτη φάση τα εξ΄ αποστάσεως μαθήματα δεν είναι εύκολα και ίσως ανέφικτα με τις υπάρχουσες υποδομές και θα φαίνονται βουνό σε όσες/ους δεν έχουν τη σχετική τεχνογνωσία. Ωστόσο, η «επικοινωνία» είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και απόλυτα αναγκαία, τόσο στο επίπεδο της απλής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γονείς και τα παιδιά, όσο και σε πιο επεξεργασμένο επίπεδο, όπως η αποστολή εκπαιδευτικού υλικού με α-σύγχρονες μεθόδους. Μπορούμε για παράδειγμα να οργανώσουμε μια ομάδα ηλεκτρονικών επαφών με τα e-mail των γονιών των μαθητριών/τών της τάξης μας και να αποστέλλουμε μέσω e-mail κάποιο απλό εκπαιδευτικό υλικό, όπως φύλλα ασκήσεων για τα διδακτικά αντικείμενα (Μαθηματικά, Γλώσσα κ.ά.) αντιγράφοντας ακόμα και τις ασκήσεις από τα Τετράδια Εργασιών που δεν κάναμε κ.λπ.

Και όχι μόνο αυτό. Δεν θέλουμε να εργαλειοποιήσουμε τη μάθηση σε ασκήσεις μόνο. Μπορούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών και να προκαλέσουμε τη δημιουργικότητά τους με πολλούς άλλους τρόπους, όπως:

  • Αποστέλλοντας κάποιο από τα πολλά εκπαιδευτικά videoπου υπάρχουν για όλες τις τάξεις στο ψηφιακό αποθετήριο του «Φωτόδενδρου» http://photodentro.edu.gr/aggregator/
  • Να προτείνουμε την ανάγνωση κάποιου λογοτεχνικού κειμένου από τα «Ανθολόγια» με την παράλληλη πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων του βιβλίου του μαθητή ή των προτεινόμενων από το βιβλίο του δασκάλου.
  • Να εμπνεύσουμε τα παιδιά να γράψουν ένα αφηγηματικό κείμενο παρακολουθώντας ένα ευχάριστο videoclip ακόμα και της pop μουσικής αποστέλλοντας το σχετικό link από το youtube.
  • Να παροτρύνουμε τα τα παιδιά να φωτογραφίσουν το φυσικό ή το αστικό τους περιβάλλον βγαίνοντας στην αυλή ή στο μπαλκόνι του σπιτιού τους ή κάνοντας μια βόλτα με τους γονείς του στη θάλασσα ή το βουνό.
  • Να οργανώσουμε το blog της τάξης ως εργαλείο επικοινωνίας και ανάρτησης των εργασιών τους.
  • Γενικά οτιδήποτε μπορούμε να σκεφτούμε ως «δημιουργική δραστηριότητα» που έχει νόημα για τα παιδιά και θα τα κινητοποιήσει να μην ασχολούνται μόνο μετά κινητά τους ή να χάνουν τον χρόνο τους άσκοπα.

(δ) Σε κάθε σχολείο με την ευθύνη της/του Διευθύντριας/ντή μπορεί να οργανωθεί ηλεκτρονικό αποθετήριο με το εκπαιδευτικό υλικό (ασκήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δημιουργικές εργασίες κ.α.) που θα ετοιμάσουν οι εκπαιδευτικοί το οποίο μπορεί να διαχέεται σε όλες τις τάξεις.

(ε) Οι Σύλλογοι Διδασκόντων και όλες/οι μας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε και καταστάσεις ακόμα πιο δύσκολες τις οποίες απευχόμαστε, αλλά ενδεχομένως να μην μπορούμε να τις αποφύγουμε, όπως τη διαχείριση καταστάσεων πένθους (παπούδες, γιαγιάδες των παιδιών της τάξης μας κ.ά.). Θα πρέπει να οργανώσουμε την ενδοσχολική μας επικοινωνία στέρεα και αποτελεσματικά για όλα τα δύσκολα που ίσως προκύψουν.

Είναι περιττό να επισημάνω, ότι για όλα τα ανωτέρω είμαι στη διάθεσή σας, τόσο ως προς την ανταλλαγή ιδεών τις οποίες μπορώ στη συνέχεια να κοινοποιώ και στην κοινότητά μας, όσο και σε πρακτικές βοήθειες (οργάνωση και τεχνογνωσία της επικοινωνίας με τα παιδιά κ.ά.). Σας ενημερώνω ότι έχω ήδη εμπειρία από αντίστοιχες εκπαιδευτικές πρακτικές στην εξ αποστάσεως επικοινωνία με μαθητές και σύντομα θα ξεκινήσουμε σε πειραματικό επίπεδο την επικοινωνία με συγκριμένη σχολική τάξη σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

Οι εμπειρίες όλων είναι χρήσιμες ιδιαίτερα στις αχαρτογράφητες εκπαιδευτικές –κι όχι μόνο— καταστάσεις που ζούμε και δυστυχώς θα συνεχίσουμε να ζούμε για απρόβλεπτο χρονικό διάστημα.

Παραμείνετε αισιόδοξοι με πνευματική και σωματική ισορροπία. Δείτε εδώ και νέες οδηγίες του Οργανωτικού Συντονιστή.