Θεματική Εβδομάδα 2018-2019

Η Θεματική Εβδομάδα για το σχολικό έτος 2018-2019 είχε τον τίτλο «Δημοκρατική συνύπαρξη και ανθρώπινα δικαιώματα» και έθεσε ως στόχο τη βελτίωση του κοινωνικού κλίματος του σχολείου και την αποσόβηση της προκατάληψης και της μισαλλοδοξίας, της περιθωριοποίησης, λόγω της διαφορετικότητας, και των συγκρούσεων μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο της φετινής Θεματικής Εβδομάδας οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας την εβδομάδα 15/4-19/4 2019  ενημερώθηκαν για σχετικά ζητήματα και έλαβαν μέρος σε μια σειρά από δραστηριότητες που εντάχθηκαν στους θεματικούς άξονες που όρισε για φέτος το Υπουργείο Παιδείας. Έτσι μεταξύ των άλλων, ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία, κ. Αθανάσιος Χαρίσης, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα για συμμετοχή στις δραστηριότητες του σχολείου μας και επιδεικνύοντας ιδιαίτερη παιδαγωγική ευαισθησία, οργάνωσε βιωματικό εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο είχε παράλληλα και τον χαρακτήρα δειγματικής διδασκαλίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έλαβαν μέρος και παρακολούθησαν με αμείωτο και ειλικρινές ενδιαφέρον το εργαστήριο, τόσο στην εισαγωγική, θεωρητική και διαλογική φάση του, όσο και στο βιωματικό μέρος της δραματοποίησης και της προσομοίωσης και κατανόησαν εμπράκτως τη σημασία της δημοκρατικής συνύπαρξης και συνεργασίας και της περιφρούρησης των δικαιωμάτων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας ενημερώθηκαν από την εκπαιδευτικό, κ. Κωνσταντίνα Ανέστου, για τα δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά καθορίστηκαν και παγιώθηκαν με τη Συνθήκη της Γενεύης που υπογράφηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1989 από 191 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τη συνοπτική παρουσίαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού μπορείτε να τη δείτε εδώ

Στο ίδιο πλαίσιο προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Η σκοτεινή όψη της σοκολάτας», ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος στον οποίο μαθητές και μαθήτριες  ανέπτυξαν τον προβληματισμό και τις απόψεις τους γύρω από το κρίσιμο ζήτημα των δικαιωμάτων του παιδιού, με έμφαση στο μείζον πρόβλημα της παιδικής εργασίας και της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών.

Επιπλέον η εκπαιδευτικός, κ. Σοφία Μυρωτή, στο πλαίσιο του θεματικού άξονα «Οδική ασφάλεια και κυκλοφοριακή αγωγή» και ειδικότερα των θεματικών ενοτήτων: «Διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης (μαθητές και μαθήτριες ως οδηγοί και ως επιβάτες)», «Στο δρόμο… ασφαλώς κυκλοφορώ» και « Ο Έλληνας οδηγός στην ελληνική γελοιογραφία», πρόβαλε πλούσιο οπτικό υλικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς, μέσω του οποίου οι μαθητές, ενημερώθηκαν, προβληματίστηκαν και συζήτησαν διεξοδικά για τους κανόνες της σωστής οδικής συμπεριφοράς.

Ακόμη, αναφορικά με τον θεματικό άξονα «Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων» και ειδικότερα τις θεματικές ενότητες: «Διαπροσωπικές σχέσεις και εξαρτήσεις», «Διαχείριση συγκρούσεων», «Επίλυση συγκρούσεων – διαφορών», «Επικοινωνία, Συνεργασία και ενεργητική ακρόαση», η εκπαιδευτικός κ. Ξανθίππη Καραβίδα,  πραγματοποίησε βιωματικές ασκήσεις που έδωσαν το έναυσμα, για να ενημερωθούν και  να προβληματιστούν οι μαθητές και οι μαθήτριες σχετικά με τον ρόλο και την επίδραση των εξαρτήσεων στη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά και  τη σημασία της διαχείρισης του θυμού, και της χρήσης του διαλόγου ως μέσου επίλυσης των συγκρούσεων και των διαφορών.

Επίσης, στο πλαίσιο του θεματικού άξονα «Έμφυλες ταυτότητες και Δημοκρατική συνύπαρξη» και συγκεκριμένα των θεματικών ενοτήτων: «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα» και «Ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών», η εκπαιδευτικός, κ. Σμαρώ Μοσχίδου, παρουσίασε την ταινία «Αφανείς ηρωίδες»(«Hidden figures») που αναφέρεται στην πραγματική ιστορία τριών Αφροαμερικανίδων επιστημόνων, οι οποίες ενάντια σε όλες τις προκαταλήψεις της Αμερικής των αρχών του ᾿60 προσπαθούν να διακριθούν, δουλεύοντας για το διαστημικό πρόγραμμα της NASA. Μετά το τέλος της προβολής, οι μαθητές συμπλήρωσαν σχετικά φύλλα εργασίας και διατύπωσαν τις απόψεις τους για τις φυλετικές διακρίσεις και τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση.

Τέλος, σχετικά με τον θεματικό άξονα «Διατροφή και Ποιότητα Ζωής» και τις θεματικές ενότητες: «Το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής» και «Καταναλωτισμός κι διαφήμιση» ο Διευθυντής του σχολείου μας, κ. Παύλος Τσιούπρος, παρουσίασε τον τρόπο υπολογισμού του φυσιολογικού βάρους, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες προβληματίστηκαν, συζήτησαν και εξοικειώθηκαν με τις έννοιες Συνολικό Οικολογικό Αποτύπωμα και Οικολογικό Αποτύπωμα Διατροφής και αναζήτησαν λύσεις στο φλέγον περιβαλλοντικό πρόβλημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη μας. Στη συνέχεια μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί προχώρησαν στην παρασκευή υγιεινών και νόστιμων εδεσμάτων και στην οικολογική βαφή πασχαλινών αυγών.